Voeders Baetens

Gratis levering vanaf € 150,- (België)
en € 400,- (Nederland)

Door ons team aan huis geleverd

Wat is het verschil tussen Vitalbix Fiber-Mix en Vitalbix Pure Lucerne?

Wat is het verschil tussen Vitalbix Fiber-Mix en Vitalbix Pure Lucerne?

Categorieën: Paard

Vitalbix Fiber-Mix en Vitalbix Pure Lucerne zijn beide “ruwvoer producten” Je voert ze als aanvulling op bijvoorbeeld Vitalbix Daily Complete, Vitalbix Active+ muesli of Vitalbix Breed & Grow. Maar wat is nou het verschil en wanneer voer je wat?

Vitalbix Fiber-Mix en Pure Lucerne zijn beide ruwvoerproducten. Om een juiste keuze voor jouw paard te kunnen maken is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn, maar laten we eerst eens de overeenkomsten bekijken.

De overeenkomsten

  • Ze zijn beiden rijk aan vezels
  • Stimuleren het kauwen en de speekselproductie
  • Ondersteunen de spijsvertering
  • Hebben een laag zetmeel- en suikergehalte
  • Bevatten 3% lijnzaadolie

Je kunt ze beide door de andere Vitalbix producten mengen om langzamer eten en beter kauwen te stimuleren OF je kunt ze los bijvoeren in een voeremmer

Zoals je ziet hebben de producten dus best veel overeenkomsten, maar er zijn ook zeker ook grote verschillen! Laten we die nu bekijken.

De verschillen

  • Vitalbix Fiber-Mix bevat geen luzerne
  • Het eiwitgehalte van de Vitalbix Fiber-Mix is lager
  • De structuur van de Vitalbix Fiber-Mix is korter en zachter
  • Van de Vitalbix Fiber-Mix kun je per dag meer voeren

De producten verschillen dus voornamelijk in structuur, eiwitgehalte en de dosering die je er per dag van kunt voeren. Wanneer voer je nou wat? Hierbij een aantal voorbeelden.

Wil jij jouw paard naast het voeren van extra vezels ook ondersteunen in zijn spieropbouw?

Dan kun je het beste kiezen voor Vitalbix Pure Lucerne. Luzerne bevat een hoger eiwitgehalte, is extra rijk aan aminozuren en ondersteunt een goede spieropbouw. Bijvoorbeeld handig bij sportpaarden die achterblijven in bespiering, jonge en oudere paarden en wanneer je hooi/voordroog een laag eiwitgehalte bevat. Vitalbix Pure Lucerne+ heeft een VREp van 11,2% en Vitalbix Fiber-Mix een VREp van 8,5%. VREp is het aandeel verteerbaar ruw eiwit in het product.

Heeft jouw paard een slecht(er) gebit?

Dan kun je het beste kiezen voor Vitalbix Fiber-Mix. Door de zachtere structuur en kortere vezels kunnen paarden met een slechter gebit dit product beter kauwen en verteren.

Is jouw paard gevoelig op zijn darmen?

Dan kan Vitalbix Fiber-mix een betere keuze zijn. Vitalbix Pure Lucerne is iets grover en kan bij sommige paarden met een gevoelige darmflora net iets teveel “prik” geven in de darmen. Vitalbix Fiber-Mix heeft een zachtere structuur.

Wil je het ruwvoer (hooi) gedeeltelijk vervangen of aanvullen?

Van de Vitalbix Fiber-Mix kun je per dag meer voeren dan van de Vitalbix Pure Lucerne. Wil je het ruwoer (hooi/voordroog) gedeeltelijk vervangen? Van de luzerne geef je (bij een paard van ca. 500 kg) maximaal 2 kg per dag. Dit heeft te maken met de calcium-fosforverhouding van luzerne en van het eiwitgehalte. Van de Fiber-Mix kun je wel 6 kg per dag voeren. Fiber-Mix is dus het meest geschikt als gedeeltelijke ruwvoervervanging.

Mag jouw paard niet teveel suikers en/of is jouw paard te zwaar?

Dan zijn beide producten een gezonde keuze. Zowel de Fiber-Mix als de Lucerne zijn laag in suiker (aanzienlijk lager dan het gemiddelde hooi) en zijn een gezonde keuze voor paarden die behoefte hebben aan een laag zetmeel- en suikerrantsoen. Is jouw paard te zwaar? Dan geldt ondanks het lage suikergehalte, voor beide producten dat je er niet teveel van moet voeren. Want zoals ze zeggen ieder pondje gaat door het mondje. Geef dan bijvoorbeeld 100 tot 300 gram per dag door bijvoorbeeld de Vitalbix Daily Complete brokjes voor extra vezels om het kauwen te stimuleren.

Kun je ook beide producten samen voeren?

Het kan heel zinvol zijn om een combinatie te voeren van Vitalbix Pure Lucerne en Vitalbix Fiber-Mix. Heb je meerdere doelen, bijvoorbeeld én spieropbouw én ruwvoer gedeeltelijk vervangen, dan is het prima om de 2 te combineren!

Vraag eenvoudig een gratis voedingsadvies op maat aan via onze contactknop.

Auteur: Vitalbix Feral horse B.V.