Voeders Baetens

Gratis levering vanaf € 150,- (België)
en € 400,- (Nederland)

Door ons team aan huis geleverd

Alles wat je moet weten over detox voor paarden

Alles wat je moet weten over detox voor paarden

Categorieën: Paard

Je paard is een atleet: rust is essentieel voor succes. Atleten moeten af en toe volledig tot rust komen en recupereren. Na een topprestatie of topseizoen, gooien ze er gecontroleerd de riemen af om hun lichaam weer in balans te krijgen. Ook je paard heeft elk jaar zo’n rustperiode broodnodig, want tegenwoordig zijn de wedstrijdvrije weekends op de vingers van één hand te tellen. Een gevaarlijke evolutie, zeker wanneer je maar één of enkele paarden hebt. Ze het hele jaar door in topvorm proberen te houden is bijna onmogelijk, want het paard continu blijven “pushen” resulteert vaak in vermoeidheid en mindere prestaties. Door af en toe een rustpauze in te lassen, geef je het paard de kans om weer op volle kracht te komen om daarna weer optimaal te presteren. Dankzij regelmatige rustperiodes kan het paard op lange termijn dus meer constante topprestaties leveren. Met een versterkende detoxkuur met het juiste krachtvoer en de geschikte supplementen haal je het maximum uit die rustperiode en kan het hele lichaam van het paard herstellen en krachten opdoen.

De boog kan niet altijd gespannen staan

Jouw vakantieperiodes zijn het ideale moment om je paard op adem te laten komen en het te laten detoxen. Zo kan het mentaal én fysiek recupereren. Fysiek, dat betekent spieren, pezen, gewrichten en … hun hele inwendige stelsel, want ook hun verteringsstelsel, lever en nieren moeten het hele jaar door heel wat verwerken (o.a. krachtvoer en supplementen) en afbreken zoals medicatie en lichaamseigen afvalstoffen.

Detoxen: afvalstoffen verwerken

Vooral tijdens het wedstrijdseizoen krijgt je paard heel wat te verwerken. Wanneer het hard traint en presteert, produceert zijn lichaam veel afvalstoffen. Door de lever en nieren te ondersteunen en zo het afbraakproces een handje te helpen, kan je paard die stoffen beter verwerken. Met een detoxkuur zuiver je de organen die de motor zijn achter dat hele proces en stimuleer je hun werking. Je paard recupereert zo van een lang wedstrijdseizoen en je bereidt het ook nog eens voor op het komende seizoen.

Trainen en presteren zorgen voor afvalstoffen

Houd je paard in beweging tijdens het detoxen

Moet je paard tijdens een detox op stal blijven? Helemaal niet. Paarden móéten bewegen. Tijdens een detoxperiode moet je paard nog altijd zoveel mogelijk paard zijn. Je moet op zoek gaan naar beweging waar je paard zich het beste bij voelt.

Het is voor elk paard belangrijk dagelijks enkele uurtjes in de wei te staan. Maar daarnaast verschilt de dagindeling tijdens een detoxperiode van paard tot paard. Het ene paard ontspant zich door wat licht grondwerk te verrichten zonder in het rood te gaan. Het andere haalt dan weer meer uit een rit in het bos of op het strand. Het doet ook zeker eens deugd om tijdens de rustperiode één of twee weken niet deel te nemen aan wedstrijden en geen transport te plannen. Naar het einde van de detoxperiode kun je dan weer rustig beginnen te trainen en met enkele eerste wedstrijden starten. Het is enkel belangrijk dat de detoxperiode minimaal een zestal weken duurt.

Gezond detoxen dankzij de kracht van vezels

Naast ontspanning hoort ook een natuurlijk dieet bij het leven van een paard. Je paard doet niets liever dan de hele dag door op vezelrijk materiaal knabbelen. Een behoefte die niet vermindert wanneer je viervoeter het rustiger aan doet. Integendeel, door een hoofdzakelijk vezelrijk dieet te voorzien levert de detoxperiode nog betere resultaten op. Het spijsverteringsstelsel van een paard moet tijdens het wedstrijdseizoen enorm veel verwerken zoals grote hoeveelheden suiker- en zetmeelrijk krachtvoer en supplementen. In combinatie met stress, frequent transport en vaak langere periodes zonder veel ruwvoer zorgt dat er vaak voor dat de gevoelige darmflora uit balans geraakt en slechter functioneert. Een slecht werkend spijsverteringsstelsel kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken zoals koliek, maagzweren, losse mest en gewichtsverlies. Maar ook subtielere symptomen zoals een doffe vacht, een slechtere conditie en mindere prestaties kunnen de kop opsteken bij een slecht werkend spijsverteringsstelsel en bijbehorende organen zoals de lever en nieren. Het darmstelsel van het paard speelt ook een belangrijke rol in het immuunsysteem. Zo worden paarden vatbaarder voor ziektes en kwetsuren wanneer het niet goed functioneert. Omdat het spijsverteringsstelsel van het paard gemaakt is om hoofdzakelijk ruwvoer te verteren is een vezelrijk dieet essentieel om het darmstelsel even te laten rusten en herstellen ter voorbereiding van het volgende wedstrijdseizoen. Daarom schakel je tijdens de detoxperiode het best over naar een aangepast dieet van hooi en vezelrijk krachtvoer zoals Cavalor FiberForce. Dat geef je zes weken lang. Zo houd je de energie laag, geef je extra vetten en vezels en beperk je suikers en zetmeel tot een minimum. Je geeft het paard alles wat goed voor hem is en niets wat hij moeilijk kan verwerken. Dankzij FiberForce komt het verteringsstelsel weer in balans .

Vezelrijk voer is áltijd belangrijk

Supplementen zorgen voor een extra detoxboost

De vertering van ruwvoer gebeurt in de dikke darm van het paard met de hulp van micro-organismen. Om de functie van die belangrijke micro-organismen te bevorderen, en zo de spijsvertering extra te ondersteunen, kun je pre- en probiotica – zoals Cavalor VitaFlora– aan het rantsoen toevoegen. Pre- en probiotica brengen de darmflora weer op peil en in een gezond evenwicht zodat de dikke darm optimaal kan werken.

De lever is het inwendige detoxorgaan en is verantwoordelijk voor de verwerking van verschillende voedingsstoffen, afvalstoffen en ook schadelijke stoffen. Hoewel de lever een cruciale rol speelt in de algemene gezondheid en prestaties, wordt de ondersteuning van dit belangrijke orgaan vaak over het hoofd gezien. Rust en herstel van de lever is dus essentieel voor een grondige “reset” van het hele lichaam en verbetert het resultaat van de detoxperiode. Tijdens de rustperiode geef je het best niet te veel overbodige supplementen en medicatie om zo de lever te laten rusten. Daarnaast kunnen kruiden zoals die in Cavalor Hepato Liq de werking van de lever bevorderen waardoor het opnieuw op volle kracht kan draaien tegen het volgende wedstrijdseizoen.

Hoe verloopt een detoxkuur met onze Cavalor-producten?

Voorzie je paard zoals altijd van 50 l vers water per dag en 2% van het lichaamsgewicht aan ruwvoer. Geef daarbij gedurende 6 weken elke dag 500 g Cavalor FiberForce per 100 kg lichaamsgewicht, 20 g Cavalor Vitaflor 365 en 10 ml Cavalor Hepato Liq. Je geeft Cavalor Vitaflor 365 2 kg-verpakking elke dag tot de emmer leeg is. Ook de Cavalor Hepato Liq 250 ml-verpakking geef je tot die leeg is.

Een nieuwe, sterke start

Geef je je paard wat rust en ondersteun je het extra met een detoxkuur? Dan is het snel weer helemaal in topvorm om er een nieuw seizoen tegenaan te gaan en het beste van zichzelf te geven.